Menu na urodziny dzieci

2012-06-08
Menu na urodziny dzieci

 Rodzice urządzający przyjęcie urodzinowe dziecka stają przed nie lada wyzwaniem ? co dać jeść małym gościom? Przygotowanie dziecięcego menu nie jest łatwym zadaniem. W naszym artykule znajdziecie kilka propozycji dań, które powinny zadowolić najbardziej wybredne gusta.


Czego unikać?
Posiłek dla dzieci powinien być przede wszystkim łatwy do nałożenia na talerzyk i zjedzenia ? unikniemy zbędnej frustracji gości, a jednocześnie oszczędzimy sobie długotrwałego czyszczenia kanap czy dywanów. A zatem ? żadnych majonezowych sałatek, tłustych sosów, które lubią kapać na ubranie, wymagających żmudnego krojenia mięs  czy jajek w majonezie, które łatwo uciekają z talerza. Dzieci często boją się też wymyślnych potraw, których nie znają i nie wiedzą, z czego są zrobione. Zatem kieszonki z ciasta francuskiego ze szpinakiem i serem pleśniowym mogą nie spotkać się z entuzjastycznym przyjęciem, w przeciwieństwie do naleśników. A zatem ? prostota przede wszystkim. Pamiętajmy, aby koniecznie dowiedzieć się, czy któreś z zaproszonych dzieci nie jest na coś uczulone i dostosujmy do tego menu.


Smacznie, zdrowo, kolorowo
Przekąski powinny być nie tylko łatwe do zjedzenia, ale i zdrowe. Oczywiście, na przyjęciu dla dzieci nie może zabraknąć słodyczy, ale warto zadbać o to, aby nie cukierki, czekoladki i batoniki nie dominowały w menu. Nie należy obawiać się o to, że dzieci nie będą chciały jeść kanapek czy koreczków ? jeśli będą atrakcyjnie przygotowane, kolorowe i wykonane ze składników powszechnie akceptowanych przez dzieci, na pewno będą chętnie jedzone. Warto pamiętać, że dzieci nie będą siedzieć i dyskutować przy stole, tak jak zdarza się to na ?dorosłych? imprezach, ale raczej skupią się na zabawie i atrakcjach, które dla nich przygotujemy. Dlatego należy im zapewnić miejsce do zabawy, a przekąski, napoje, talerzyki i kubeczki postawić na boku, jako stół szwedzki.


W co się zaopatrzyć?
Rodzice organizujący przyjęcia w domu bardzo często boją się o większe i mniejsze zniszczenia wynikające ze świętowania. W niebezpieczeństwie są zwłaszcza dywany, obicia mebli i oczywiście naczynia, które mogą się zbić, a dodatkowo pokaleczyć uczestników imprezy. Dlatego też trzeba przezornie zadbać wcześniej o bezpieczeństwo mieszkania i małych gości. Jeśli jest to możliwe, dobrze jest po prostu zwinąć dywany, które mogą ucierpieć, a fotele czy kanapę nakryć narzutą. Z talerzami, kubkami itp. sprawa jest o wiele łatwiejsza ? sklepy oferują szeroki wybór  naczyń jednorazowych w dowolnych kolorach i ozdobionych wzorami ulubionych bajkowych postaci solenizanta.  Pamiętajmy też o obrusie (papierowym lub foliowym) i przynajmniej jednej paczce serwetek papierowych, aby dzieci miały w co wytrzeć rączki i buzie. Mile widzianym dodatkiem są też słomki ? napój pity przez słomkę, z tajemniczych powodów, smakuje dzieciom o wiele lepiej.

menu urodzinowe dla dzieci


Na koniec ? kilka przepisów

Wesołe grzybki
8 gotowanych na twardo jajek (lub po jajku na dziecko)
4 pomidory
pęczek szczypiorku
2 łyżki majonezu
Szczypiorek drobno kroimy i posypujemy nim duży talerz lub półmisek. Jajka obieramy, odcinamy im kawałek szerszego końca i ustawiamy na szczypiorku. Pomidor kroimy na pół i połówkami dekorujemy jajka, tworząc kapelusz grzybka, a następnie dekorujemy go majonezem, tworząc kropki.


Nadziewane pieczarki
25 dkg pieczarek (duże kapelusze)
20 dkg mięsa mielonego
mała cebulka
sól, pieprz do smaku
Mięso podsmażamy na patelni z przyprawami cebulką. Pieczarkom obrywamy nóżki, a kapelusze dokładnie myjemy. Umyte grzyby nadziewamy mięsnym farszem i podsmażamy ok. 5 minut na patelni, farszem do dołu. Kapelusze można wcześniej obgotować w lekko osolonej wodzie.
Naleśniki na słodko i na słono
Przygotowujemy naleśniki według ulubionego przepisu i smażymy na patelni o małej średnicy, tak aby uzyskać niewielkie placki naleśnikowe. Część naleśników smarujemy konfiturą, część nadziewamy szynką i serem żółtym. Zwijamy w rolki lub składamy w pakiety i układamy na półmisku.


Warzywa z dipami
3 jogurty naturalne
pęczek koperku
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki curry
1 średnia cebulka
5 dkg startego żółtego sera
Majonez
Sól, pieprz
Warzywa: kalafior, marchew, cykoria, seler naciowy, rzodkiewki
Warzywa myjemy, kalafior dzielimy na różyczki, pozostałe warzywa jeśli trzeba obieramy i kroimy w słupki lub cząstki.
Dip 1: jogurt naturalny mieszamy z dwiema łyżkami majonezu. Kroimy drobno koperek i wsypujemy do sosu. Wciskamy czosnek, doprawiamy solą i pieprzem.
Dip 2: jogurt naturalny mieszamy z dwiema łyżkami majonezu. Dodajemy curry i, według uznania, sól i pieprz.
Dip 3: jogurt naturalny mieszamy z dwiema łyżkami majonezu. Cebulkę kroimy w drobną kostkę, dodajemy do sosu razem ze startym serem. Doprawiamy solą i pieprzem.
Dzieci wybierają kawałki warzyw i maczają w sosach.


Koktajl truskawkowo-malinowy
Dwa duże jogurty naturalne
Miseczka malin
Miseczka truskawek
Owoce zmiksować i połączyć z jogurtem. Ewentualnie można osłodzić koktajl łyżką miodu.


Poza powyższymi, warto przygotować talerz kolorowych kanapek i podać owocowe chipsy lub suszone owoce, a także bardzo lubiane przez dzieci słone paluszki czy krakersy. Niewielkim nakładem sił i kosztów będziemy mieli pewność, że zarówno nasze dziecko, jak i jego mali goście jedzą smaczne i zdrowe potrawy. Dodatkowo wszystko możemy przygotować przed przyjęciem, dzięki czemu będziemy mogli zadba o jego wesoły i atrakcyjny przebieg. Tort dla solenizanta możemy również upiec sami lub zamówić w cukierni. Życzymy smacznego i udanej zabawy!





Pokaż więcej wpisów z Czerwiec 2012
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies.
Zamknij
pixel